Barion Pixel

Blend4Web – új tanfolyam előkészületben

B4W előkészületben

Képet, animációt önmagában elkészíteni is nagy kihívás, rengeteg munkaóra fordítható a végeredményre, de jellegüknél fogva csak látvánnyal hathatunk a nézőjére. Ha a megalkotott művet interaktívvá tesszük, akárcsak szimplán azzal, hogy a megtekintője nézőpontot válthat, pl.: megforgathatja az adott tárgyat, jelenetet már egy sokkal érdekesebb produktum születhet. Egy ilyen interaktivitást lehetővé tevő kiegészítő a Blend4Web, ami telepítése után beépül a Blenderbe, így minden szükséges beállítás – alapszinten – megtehető a 3D program saját felületéről. Ezzel a kiegészítővel programozási ismeret nélkül is készíthetünk interaktív, webes felületen futtatható alkalmazásokat. Íme egy példa, ami egy Blend4Web pályázatra készült. A kiírás egy interaktív autó központú jelenet volt egy hónapos kidolgozási idővel.

A program elindítása kb. 9 MB méretű állományt tölt le új ablakban!

B4W Peugeot 403

A projekt rengeteg hasznos tapasztalattal szolgált főként a textúrák kezelése, megjelenítés optimalizálás terén, aminek eredménye a pályázatok közt legkisebb méretű állomány lett.

Ha szeretnéd megismerni a Blend4Web lehetőségeit, akkor van egy jó hírünk! Megkezdődtek a tanfolyam előkészületei, melyet két részben teszünk közzé. Az első természetesen a korábbiakhoz hasonlóan teljesen ingyenes lesz és már ezen ismeretekkel is képes leszel interaktív jelenet létrehozására. A második részben olyan extra tippek kerülnek terítékre, mint a jelenet optimalizálása, egyéb érdekességek.

A Blend4Web tanfolyamhoz szükséges lesz némi előismeret. Minimum a Blender kezdő I, de mivel modellezés és anyagbeállítások is szóba kerülnek a Blender kezdő II. része is az ajánlott kategóriába tartozik, amiket az alábbi gombokra kattintva érhetsz el. Jó tanulást!

A program egy kis játékot tartalmaz, máig kedvenc sorozatom a Columbo kapcsán. A feladat: megtalálni a hadnagy egy jellegzetes kellékét, aztán pedig az autóban megjelenő bizonyítékokon megfelelő sorrendben kattintani. Megfejtés (jelöld ki ezt a blokkot és környékét): a jobb első ülés előtt egy szivar található, utána 1 – festmény a hátsó ülés előtt, 2 – irodaépület tervrajz a csomagtartóban, 3 – fénykép a bal napellenző mögött, 4 – egy üveg ír whiskey a jobb első ülés előtt

Kapcsolódó cikkek