Barion Pixel

3D nyomtatás – előkészületben

3D nyomtatás előkészületben

A 3D nyomtatás ma már egy otthoni viszonylatban is elérhető technológia, a soron következő tanfolyam ezt a témakört fogja boncolgatni. A 3D nyomtatók lelki világát kissé kerülve azonban inkább azokról a területekről lesz szó, ahogyan egy modell elnyerheti végső formáját.

Természetesen körvonalakban érintjük a különféle technológiákat, az alkalmazható nyersanyagtípusokat, de ez egy olyan terület, amit szinte közvetlenül kell megtapasztalni. Általános elveket lehet követni, hogy egy bizonyos nyersanyagot milyen hőmérsékleten nyomtass, de amikor már a nyomtató egyes összetevői is közbeszólhatnak… Lényeg, kapsz iránymutatást, de nem ezen lesz a hangsúly. Ehelyett olyan dolgokat mutatok be, hogy miként tudsz egy relatív tetszőleges modellből nyomtatható változatot készíteni.

3D nyomtatás hibajavítás
3D nyomtatás hibajavítás

Mik azok a hibajavítási módszerek, vagy pontosabban mik azok a hibalehetőségek amiket mindenképp el kell kerülni, mik azok a helyzetek, amik kompromisszumokkal, de megengedhetők. Ha ezeket figyelembe veszed, akkor már a kezdetektől tudatosan tudsz modellezni. Természetesen nem csak saját modellekkel hozhat össze a sors, ezért olyan lehetőségeket is megmutatok, hogy miként lehetséges egy több sebből vérző forrásanyagot optimalizálni és így nyomtathatóvá tenni.

Ez a tanfolyam már a Blender 2.8-as verziójával készül, aminek kapcsán ITT írtam egy kis bejegyzést, de ha jelenleg még a korábbi 2.79-es kiadást használnád sem lesz probléma, a tanfolyam elvégezhető lesz azzal is.

Kapcsolódó cikkek