Barion Pixel

Countdown – visszaszámlálás

A bejegyzés címe kicsit félrevezető lehet, mivel nem egy új projekt bejelentése következik, most nem ezt jelenti a visszaszámlálás.

A Pixelight Learning tartalmának létrehozásával rengeteget tanultam, úgy összességében a videós tartalom készítésében, persze mindig lehetne hová fejlődni. Egy dolog azonban szemet szúrt, mégpedig az első videók időbeli hossza, a magyarázatok esetenként túlzó mértéke.

Ha átnézted a tanfolyamokat, és megnézted az előzeteseket, esetleg már be is iratkoztál valamelyik kurzusra, akkor tapasztalhattad, hogy ezek nem a hagyományos értelemben vett tutorial videók. A cél természetesen valami látványos dolog megalkotása, de esetemben fontosabb az oda vezető út. Ezt azonban nem lehet órákig húzni, mindig ugyanazzal a nyamvadt kockával szórakozva, ezért elkezdődött a visszaszámlálás.

A bejegyzés írásának pillanatában a Blender kezdő kurzus I. részének videói esnek át jelentős optimalizáción, ami átlagosan 20-30%-os csökkenést jelent időtartamban, a megtakarított adatmennyiség terén pedig volt már 50%-os eredmény is. Nyilván ezek csak számok. Neked végeredményben, rövidebb képernyő előtt eltöltött időt, tömörebb tartalmat, dinamikusabb haladást tesz lehetővé, de közben természetesen nem szenved csorbát az alapelvem, miszerint a felszín alatt megbúvó dolgok az igazán lényegesek.

A bejegyzés nem jött volna létre, ha ez a projekt nem lenne előrehaladottabb állapotban, így többek közt az interaktivitást bemutató Blend4Web és a Blender kező tanfolyam III. része már e módszer mentén jött létre. Ha valamely videó lejátszásában fennakadást tapasztalsz, akkor most már tudod, hogy miért van.