Barion Pixel

Kompatibilitás

Blender 4.0 újdonságok

Amikor a Blender kezdő tanfolyam csomag megjelent az oldalon, elég nagy problémába ütköztem, ugyanis éppen rá két hétre megjelent a szoftver egy újabb, teljesen más kezelőfelületet, némileg eltérő logikát igénylő és egyéb tekintetben is sok változást hozó verziója. Többen kérdeztétek már közvetlenül, vagy egy-egy kommentben, hogy az általam elmondottak és legfőképp bemutatottak használhatók lesznek-e a program legfrisebb verziójával? – hiszen míg utóbbi már a 4.0-nál jár, az oldalon még a 2.79-es is felbukkan, de úgy vélem ez nyugodtan felvethető általánosan is

Megpróbálok rá válaszolni.

Az én célom az, hogy olyan tudást kapj, amit eltérő szoftveres környezetben is alkalmazni tudsz! Különbség nyilvánvalóan van, egy-egy verzióváltással még azonos környezetben is, viszont ez többnyire kimerül néhány gomb eltérő feliratában, műveletek némileg eltérő módon történő vérehajtásában. A folyamatok elve, szemléletmódja viszont ugyanaz, én ezt próbálom átadni, oly módon, hogy a program infó sorában látható verzió szám eltérésen kívül a videós anyag meghallgatása közben a lehető legkevesebb különbséggel találkozz.

E bejegyzés írásának a pillanatában még éppen zajlik a kezdő csomag 3. részének frissítése, amivel az elérhető tananyagok egységes formát öltenek. Ezt követően hosszútávon a programok LTS – ha van ilyen -, azaz hosszú támogatási idejű kiadásait szeretném alapul venni, illetve ott számíthatsz biztosan a tananyag megújulására, ahol annak végrehajtása jelentős különbséget mutat az új és a régi verziók között.

Szóval a kérdésre válaszolva igen, használható lesz, de ha így is megakadnál valahol, akkor ahogy eddig, úgy ezután is csak egy üzenetbe kerül, hogy szükség szerint helyre rakjuk a dolgokat.